Pirinc Cesitleri - Gulucuk.NET Forum
Gulucuk.NET Forum


Go Back   Gulucuk.NET Forum > Gulucuk.Net ~Genel ve Güncel Kategori~ > Serbest Kürsü > Bitkiler Alemi



Konu Bilgileri
Kısayollar
Konu Basligi
Pirinc Cesitleri
Cevaplar
0
Sonraki Konu
sonraki Konu
Görüntüleyenler
 
Görüntüleme
100
Önceki Konu
önceki Konu

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 04-24-2019   #1
Üye
Avatar Yok

Gulucuk Forum - Chat ve Sohbet Forum Sitesi.
Üye No: 1029
Üyelik tarihi: Feb 2019
Üye Grubu: Üye
Mesajlar: 389
Konular: 345
Şube: Balıkesir Şubesi
İlişki Durumu: İlişkisi Yok
Ruh Hali:  Cok Sinirli
Tuttuğu Takım:

Level: 18 [♥ Bé-Yêu ♥♥ Bé-Yêu ♥]
Paylaşım: 86 / 434
Güç: 129 / 673
Tecrübe: 37%

Teşekkürler: 51
20 Mesajına 22 Kere Teşekkür Edildi
REP Gücü : 1
REP Puanı : 10
REP Seviyesi : CeReN is on a distinguished road
Standart Pirinc Cesitleri

Pirinc, bircok ulkenin mutfaginda kullanilan temel bir malzemedir ve pek cok farkli cesidi bulunur. Latince bilimsel adi “Oryza sativa” olan pirincin 40.000’den fazla cesidi bulunmaktadir. Her pirinc turu kendine ozgu bir tada, dokuya ve benzersiz ozellige sahiptir. Pirincler sekil, doku, aroma ve renk bakimindan siniflandirilmaktadir.

Uzunluk ve Sekil Bakimindan Pirinc Cesitleri
Sekil ve uzunluk bakimindan genellikle uc cesit pirinc bulunmaktadir:
* Uzun taneli
* Orta taneli
* Kisa taneli
Bu cesitler tohumun uzunlugunu ve seklini belirtir. Basitce soylemek gerekirse uzun taneli pirinc daha uzun ve silindirik sekle, kisa taneli pirinc ise daha kisa ve daha genis bir sekle sahip olacaktir.



Uzun Taneli Pirinc
Uzunlugu genisliginden daha fazla olan taneler sert ve kuru bir dokuya sahiptir. Garniturler, pilavlar ve salatalar icin en iyisidir. Nisasta bilesiminden dolayi pisirildiginde taneler ayri, hafif ve kabariktir.

Orta Taneli Pirinc
Uzunlugu genisliginin yaklasIk iki katidir. Cig iken hafif yari saydamdir ve pisirildiginde hafif cignenebilir, biraz yapiskandir. Bazi Asya ve Latin Amerika kulturlerinde populerdir. Orta taneli pirincler genel olarak risotto yapmak icin kullanilan Arborio ve Valencia ile paellada kullanilan Bomba pirincidir.

Kisa Taneli Pirinc
Bu pirincler neredeyse oval veya yuvarlaktir. Pisirildiginde yapiskan bir yapiya sahiptir. Pirincin yapismasini saglayan nisasta olan amilopektin yuzdesi diger cesitlerden daha fazladir. Susi, tatlilar ve pudingler icin mukemmeldir. Amerikan kisa taneli kahverengi pirinc ve susi pirinci kisa taneli pirinc cesitleridir.

Renk Bakimindan Pirinc Cesitleri
Pirinc hasattan sonra dogal olarak kahverengidir fakat besin yonunden zengin bir kepek tabakasi alindiginda rengi beyazdir. Kirmizi pirinc, siyah pirinc ve mor pirinc, kepekte benzersiz pigmentasyon ozelliklerine sahiptir.

Beyaz Pirinc
Disindaki kahverengi kepek ve germ (ruseym) katmanini cikartilan beyaz pirinci ifade eder.

Esmer (Kahverengi) Pirinc
Bu saglikli pirincte kahverengi dis kabuk hala varligini korur. Kahverengi pirinci pisirmek beyaz pilavdan biraz daha uzun surse de vitamin ve mineral bakimindan zengindir. Kahverengi pirinc taneleri pisirildiginde cignenebilir bir yapiya sahiptir. Her yemege hos bir tat veren uzun taneli kahverengi ya da esmer pirinc % 100 tam tahilli bir besindir. Biber dolmasi ve pirinc pilavi icin idealdir.



Kirmizi Pirinc
Kahverengi pirinc kadar yaygin olmasa da kirmizi pirinc hala dunyanin bazi bolgelerinde, ozellikle Afrika ve Butan’da, Tayland ve Hindistan gibi Asya ulkelerinde yetistirilmektedir. Kirmizi pirinc rengini guclu bir antioksidan olan antosiyanin adli bir maddeden alir. Vucudun rutin fonksiyonlari icin cok onemli olan manganez, magnezyum, fosfor ve molibden bakimindan zengindir.

Mor Pirinc
Siyah pirinc ve mor pirinc arasinda cok fazla benzerlik vardir. Arastirmacilar son zamanlarda mor pirinc ekstraktlarinin kemoterapotik ilaclarin kanserli hucreleri oldurme etkilerini arttirdigini ve norodejeneratif hastaliklarin onlenmesinde de yararli olabilecegini kesfetmistir.

Siyah (Yasak) Pirinc
Besin degeri yuksek olan bu pirinc hafif bir aromaya sahiptir. Pistigi zaman rengi morumsudur. Cin’de cok eski caglardan bu yana kullanilan siyah pirince yasak pirinc denilmesinin sebebi fazla yetistirilmedigi icin imparatorlardan baskasinin yemesinin yasaklanmis olmasidir. Pisirildiginde butunlugunu koruyan ve hafif yapiskan olan siyah pirinc cesitli Cin ve Tayland yemeklerinde, daha cok tatlilarda kullanilmaktadir. Cin’den baska kisitli miktarlarda da olsa Italya’da uretilen siyah pirinc Turkiye’de Edirne, Samsun ve Adana’da da yetistirilmeye baslanmistir. Taneleri yaban mersinlerinden daha fazla antioksidan icerir. Ayni zamanda demir, E vitamini, B1 ve B2 vitamininin buyuk bir kaynagidir.

Yabani Pirinc
Yabani pirinc taneleri pirincgillerden olan Zizania cinsi bir sucul bitkiden (Kuzey Amerika’ya ozgu bir cim ) hasat edilir. Taneler uzun, ince ve siyah veya kahverengi renktedir. Yuksek protein iceren yabani pirinc herhangi bir pirinc yemegine renkli, egzotik bir hava katar. Ismine ragmen bugun supermarketlerde satilan cogu “yabani” pirinc aslinda ekili durumdadir ancak gercek yabani pirinc ozel dukkanlarda bulunabilir.

Aromasina Gore Pirinc Cesitleri
Pilav pisirirken goz onunde bulundurulmasi gereken baska bir faktor pirincin verecegi aromadir. Bu pirinc cesitleri hos kokularindan, tatlarindan ve aromalarindan sorumlu olan 2-Acetyl–1-pyrroline (2AP) adli dogal bir bilesen icerir. Bu pirinc cesitlerinde bir yilin hasati ile diger yilin hasadi arasinda aroma bakimindan farklilik gorulebilir. Pirinclerin aromasinin daha guclu olmasi icin yaslandirilir.

Basmati Pirinci
Hindistan ve Pakistan’da bulunan Himalayalarin eteklerinde yetisen cok uzun, ince taneli aromali bir pirinctir. Nisasta orani diger uzun taneli turlere gore daha dusuktur. Pismis taneleri uzun, kuru ve birbirinden ayri olan basmati pirinci hafif bir ceviz ya da patlamis misir benzeri bir tat ve aroma verir. Hint yemeklerinde kullanilirken tahilin aromatik ozelliklerini gelistirmek icin genellikle baharatlarla pisirilir. Kolay pisirilen beyaz basmati ve kahverengi basmati pirinc cesitleri mevcuttur. Kahverengi basmati pirinci beyaz basmati pirincinden (en kaliteli beyaz pirinclerden biri olarak kabul edilir ) daha yuksek bir lif icerigine ve daha guclu bir aromaya sahiptir. Pisirilmeden once yarim saat veya daha fazla sure islatilmasi gerekir.

Yasemin Pirinci
Tayland kokulu pirinci olarak da bilinen yasemin pirinci uzun ve yari saydam tanelidir. Pisirildiginde bastan cikarici, hafif cicek aromasina ve yumusak, yapiskan bir yapiya sahiptir. Fazla nisastayi gidermek icin pisirmeden once yikanmalidir. Tayland ve Asya mutfagi icin idealdir. Tadi basmati pirincinden biraz daha az belirgindir. Hem beyaz hem de kahverengi cesitleri mevcuttur.

Japonica Pirinci
Japon pirinci, japonica pirinci (veya susi pirinci) olarak da adlandirilan kisa ve orta taneli bir pirinc cesididir. Japonya, Kore, Portekiz’de yetisse de cogunlukla Kaliforniya’da yetistirilir. Kirmizi, kahverengi ve siyah gibi cesitli renklerde olabilir. Pisirildiginde karakteristik yapiskan nemli ve sert dokusu nedeniyle Japon ve Karayip mutfaklarinda kullanilir.

Bomba Pirinci
Ispanya’nin farkli bolgelerinde ozellikle Valencia ve Delta del Ebro’da yetistirilir. Orta taneli bir cesit olan bomba pirinci hacminin uc kati kadar sivi emebilir ancak yalnizca genisligi degil uzunlugu da artar. Bu ozellikler onu ozellikle paella gibi pirinc yemekleri icin uygun hale getirir ancak corbalarda da yaygin olarak kullanilir.

Originario
Kisa ve yuvarlak taneleri olan bu Italyan pirinci corbalar, firinda pisirilecek yemekler, sutlac, pirinc keki ve diger tatlilar icin ideal olan yuksek emme kapasitesidir.

Arborio
Italya’da Po vadsinde yetisen Arborio pirincinin taneleri kisa, oval ve sut beyazidir. Taneler yuksek bir amiloz icerigine sahiptir yani pisirme sirasinda agirliginin bes kati su emer, onemli miktarda nisasta birakirlar ve risotto icin ideal olan bir kremsilik verir. Arborio pirinci ayrica paella ve sutlac icin de uygundur.

Carnaroli
Kuzeybati Italya’nin Piedmont ve Lombardiya bolgelerinde yetistirilen kisa, oval taneli carnaroli daha yuksek nisasta icerigi ve daha sert taneleri ile karakterizedir. Carnaroli pek cok Italyan icin risotto hazirlarken ilk tercihtir. Ozellikle yuksek amiloz icerigi seklini korumasina yardimci olurken risotto ile iliskili karakteristik zengin kremsilik saglar. Puding yapmak icin de kullanilir.

Vialone Nano
Italya’nin Verona kentinde yetisen Vialone Nano pisirme sirasinda seklini koruyan bir diger populer risotto pirincidir. Verona kentinde sadece 24 belediyede yetistirilmektedir. Kisa ve dolgun tane buyuklugu nedeniyle adina cuce anlamina gelen “nano” eklenmistir.

S. Andrea
Italyan risotto pirincinin yeni cesitlerinden biri olan S. Andrea bazi geleneksel pirinc cesitlerinden daha kucuk taneciklere sahiptir ve kolay piser. Yuksek amiloz icerigi nedeniyle risotto icin idealdir. Pudingler gibi diger pirinc yemeklerinde de kullanilabilir.

Carolino
Carolino pirinc cesitleri Portekiz’in en onemli uc uretim bolgesinde yetistirilmektedir. Carolino pirinci pisirildiginde hafif sert kalir, lezzetleri ve renkleri emer, kremsi bir kivam alir.

Roma
Roma tum orta taneli Italyan risotto pirincleri icinde en buyuk ve en uzun tanelere sahiptir. Pisirme sirasinda onemli miktarda nisasta aciga cikardigindan dolayi kremali risottolar icin uygundur. Son derece emici olan bu pirinc soslarda ve pudinglerde de kullanilabilir.

Ribe
Italya’da Po nehrinin vadisinde yetisen ribe pirinci kaynatma, bugulama veya pilav icin uygun, cok yonlu bir cesittir. Risottolarda kullanilabilmesine ragmen sebze corbalari gibi yemekler icin daha uygundur. Ribe genellikle pirinc salatalarinda kullanilir.

Ponni ve Sona Masoori
Esas olarak Hint eyaletlerinden olan Andhra Pradesh ve Karnataka’da yetisen aromatik olmayan bir pirinc cesididir. Yumusak ve hafif nisastali bir nitelige sahiptir. Bu ozelligi mideyi rahatlatir. Ponni ve Sona Masoori iyi ayrisan basmati pirincinin aksine biraz yapiskan bir kaliteye sahiptir.

Camargue Kirmizi Pirinc
Bu pirinc Guney Bati Fransa’daki Camargue batakliklarinda yetisir. Tanelerin dis kepek tabakasi kirmizidir, bu da pirince rengini verir. Findiksi bir tada ve hafif cignenebilir bir yapiya sahiptir.

___________________________________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
CeReN isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla

CeReN Kullanicisinin Son 5 Konusu
Baslik Kategori Son Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj
Hayal kirikligi ile nasil basa cikilir? Bunları Biliyor Musunuz? CeReN 0 67 06-07-2019 01:35 PM
Cinsel iliskiye girmek egzersiz yerine gecer mi? Kadın Erkek ILişkileri CeReN 0 63 06-07-2019 01:33 PM
Cinsel iliski uyku kalitesini arttiriyor mu? Kadın Erkek ILişkileri CeReN 0 56 06-07-2019 01:30 PM
Bebek sahibi olmak guclesiyor, peki neden? Gebelik CeReN 0 78 06-07-2019 01:29 PM
Regl agrisi kalp krizi gecirmek kadar kotu Kadın Sağlığı CeReN 0 71 06-07-2019 01:27 PM

Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

(View-All Konu Okunma Sayisi : 1
CeReN
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Mantarlar, Cesitleri, Ozellikleri ve Uremeleri CeReN Bitkiler Alemi 0 02-07-2019 04:31 PM
Salgamli Pirinc Salatasi CeReN Salatalar 0 02-05-2019 11:56 AM
Rüyada Pirinç Görmek Nur P-R 0 11-12-2018 12:10 PM
Sade Pirinç Pilavı Nur Pilavlar 0 10-02-2018 03:44 PM
Domatesli Pirinç Pilavı Nur Pilavlar 0 09-22-2018 12:50 AM


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 05:17 PM.

Forum Yasal Uyarı

Kuruluş : 2018
2018 - "Gulucuk Forum" her hakkı saklıdır.


Gulucuk Forum, en iyi Mozilla Firefox ile dolaşılır.
YASAL UYARI : İçerik sağlayacı paylaşım sitelerinden biri olan gulucuk forum Adresimizde 5651 Sayılı Kanun'un 8. Maddesine ve T.C.K'nın 125. Maddesine göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur. gulucuk forum hakkında yapılacak tüm hukuksal Şikayetler, Yöneticilerimiz ile iletişime geçilmesi yada iletişim formunu doldurulması halinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gulucuk forum yönetimi olarak tarafımızdan gereken işlemler yapılacak ve size dönüş sağlanacaktır.



Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 1

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249